27 Mayıs 2010 Perşembe

ANKARA'DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ GERÇEKLEŞTİ

Tekel işçilerinin direnişinin 40. gününde 4 Konfederasyonun aldığı iş bırakma eylemi kararı, bu gün ülke düzeyinde gerçekleşti. Eylemde 17 Mayıs´ta Zonguldak´ta yaşamını yitiren madencilerde anıldı. Federasyonumuzca da desteklenen eylemde Kızılay´da kitlesel basın açıklaması yapıldı.


Tekel işçilerinin Ankara direnişlerinin 40. gününde TÜRK - İŞ, DİSK, KAMU – SEN ve KESK Genel Başkanları tarafından alınan ortak karar gereği, bugün ülke çapında iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Kararı alan Konfederasyonlar içinde Ankara’da KESK ve DİSK üyeleri sokakta bir araya gelirken, diğer iki Konfederasyonun üyelerinin –Tez Koop – İş ve Tümtis hariç- ortalıkta görünmemesi dikkat çekti.


KESK ve DİSK Genel Başkanları İstanbul’da, TÜRK – İŞ Genel Başkanı ise Zonguldak’ta maden işçileriyle iş bırakma eylemine katıldı. Tekel işçileriyle dayanışmak ve çalışma yaşamındaki sorunlara dikkat çekmek amacıyla bugün ülke düzeyinde gerçekleşen iş bırakma eylemi, aynı zamanda 17 Mayıs’ta Zonguldak’ta yaşamını yitiren 30 madenciye adandı.



Ankara’da günün ilk iş bırakma eylemi Tren Garı’nda BTS üyesi kamu çalışanlarınca gerçekleştirildi. Devletin silahlı güçlerinin müdahale ettiği eylem sonrasında BTS’liler sağlıkçıların eylemine katılmak üzere İbn-i Sina Hastanesine gitmek için Tren Garı’nı terk ettiler. Ankara’daki hastanelerde çalışan SES, Devrimci Sağlık - İş ve Tabip Odası üyeleri İbn-i Sina’dan birlikte yürüyerek, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve siyasal örgütlerin buluşma noktası olan Kolej Kavşağına geldiler.



Saat: 10:00’dan itibaren Kolej’de Çankaya Belediyesi avlusu ve önünde toplanmaya başlayan kitle, saat: 11:00’de oluşturulan yürüyüş kortejiyle Kolejden Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Ziya Gökalp Caddesi üzerinden devam eden yürüyüş, Kızılay SSK İşhanı önüne kadar sürdü. Kitlenin Selanik Caddesi üst geçidi ile Mithatpaşa Köprüsü arasındaki yol üzerindeki yerini alması saat: 11:35’e kadar tamamlandı. Eğitim – Sen 2 Nolu Şube üyelerinin GMK Bulvarı tarafından alana girmek istemesi polis tarafından engellenmesi nedeniyle alana gelişleri zaman aldı.



Saat: 12:15’de iş cinayetleri ve demokrasi mücadelesinde yitirdiklerimiz için saygı duruşu yapıldı. ‘DEVRİM ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR’ sloganıyla sona eren saygı duruşunun ardından saat: 12:17’de KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret ASLAN eylemin açış konuşmasını yaptı. ‘KADER DEĞİL CİNAYET – GÜN GELECEK DEVRAN DÖNECEK AKP HALKA HESAP VERECEK – EMEKÇİYE DEĞİL ÇETELERE BARİKAT – GENEL GREV GENEL DİRENİŞ – NE 4B NE 4C GÜVENCELİ İSTİHDAN – HER YER TEKEL HER YER DİRENİŞ – YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI – BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ – TEKEL İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR sloganları arasında devam eden ASLAN’ın konuşmasından sonra KESK Genel Sekreteri Emirali ŞİMŞEK konuştu. Ses araçları üzerinde yapılan konuşmalar sırasında, ‘TÜRK – İŞ önüne kendini zincirlemek isterken gözaltına alınan İzmir’li 8 Tekel işçisi kadınla ilgili haberin alanda duyulması üzerine, alandaki kitle uzun süre yuhhh çekerek tepki gösterdi. KESK Genel Sekreteri ŞİMŞEK, 22 Şubat’ta “işsizliğe, güvensizliğe, örgütsüzlüğe boyun eğmeyeceğiz” demiştik. Sözümüzün arkasındayız, bu irademizi bir kez daha göstermek için bugün hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanıyoruz; grev yapıyoruz” dedi. Zonguldak’ta maden işçilerinin iş cinayeti sonucu yaşamlarını yitirdiğine dikkat çeken ŞİMŞEK, “eylemimizin coşkusu Zonguldak’ta taşeronluk sistemine kurban verdiğimiz 30 emekçi kardeşimizin acısıyla harmanlanıyor… Dün Malatya’da bir emekçi kardeşimizi daha göçüğe verdik’ diye devam etti. ŞİMŞEK, ‘Öfkeliyiz… İtirazımız var! Yerin 600 metre altında insanlarımızı bırakan, iş cinayetlerini, tersane kazalarını, grizu patlamalarını kader gibi göstermek isteyen zihniyete itirazımız var! İnsanlarımızı kula kulluk etme düzenine mahkum eden bu çarpık, köhnemiş, çağdışı sömürü düzenine itirazımız var!’ diye konuşmasını sürdürdü. Konuşmasını, ‘Biz, özgürlük, eşitlik, barış ve demokrasi istiyoruz. Maden kazalarının “kader” olarak görülmediği bir ülke istiyoruz. Biz, sokaklarında gençlerimizin linç çetelerine teslim edildiği bir ülke, ırkçı, ayrımcı, şoven, cinsiyetçi ideolojilerin kuşattığı bir devlet istemiyoruz. Şerzan’ların öldürüldüğü değil yaşatıldığı bir ülke istiyoruz! Halkların birbirine kışkırtıldığı, sorunların silahlarla, operasyonlarla bastırılmaya çalışıldığı; insanların kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğradığı, anadilinde eğitimden yoksun bırakıldığı bir ülke istemiyoruz. Kürt sorununun eşitlikçi, özgürlükçü ve barışçı bir biçimde çözülmesini istiyoruz!’ diyerek, 12 başlık halinde KESK’in taleplerini sıraladı.



Saat: 12:40’da sözü DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani BEKO aldı. TÜRK – İŞ binası önüne kendini zincirlemek isterken gözaltına alınmasına tepki gösteren BEKO, ‘onları gözaltına alanları da, buna zemin hazırlayan sendikal bürokrasiyi de protesto ediyoruz’ diyerek sözlerine başladı. Sloganlar arasında konuşmasını sürdüren BEKO, ‘Bizler işçiler ve kamu çalışanları olarak emeğin aydınlık yarınları için bir kez daha güç birliği yaptık. Konfederasyonlarımızın aldığı genel eylem kararı gereğince bugün bir kez daha taleplerimizi dile getirmek için bir aradayız. Bizler, daha dün Zonguldak’ta toprağın altında kalan maden işçileri için; iş için; ekmek için; güvenceli çalışma koşulları için; özgürlük için; demokrasi için; baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikteyiz. Haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Sosyal adalet, eşitlik ve sendikal haklarımız için omuz omuzayız. Bugün ülkemizde emekçilerin yarısı kayıt dışında, kuralsız, güvencesiz çalışıyor. Esnek çalışma biçimleri kural haline geliyor, 4-C uygulamasına, kölelik düzenine mahkum ediliyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkarılıyor. Örgütlenen işçiler işten atılıyor. Başta madenler olmak üzere, iş kazası adı verilen cinayetler durmak bilmiyor’ dedi. DİSK Bölge Temsilcisi BEKO, işçi ve emekçilerle ilgili 7 başlıkta toplanmış taleplerini paylaşarak konuşmasını tamamladı.



Daha önce yapılan iş bırakma eylemlerindeki coşku ve kitlesellikten uzak bir şekilde gerçekleşen 26 Mayıs Ankara eylemi, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani BEKO’nun konuşması bittikten hemen sonra, saat: 13:00’de sona erdi.



Bugün Ankara’da gerçekleşen eyleme işçiler ve kamu çalışanlarının yanısıra; BDP Eş Başkanı Gülten KIŞANAK, BDP Grup Başkanvekili Ayla AKAT ATA, BDP Bitlis Milletvekili Nezir KARABAŞ, BDP Eş Başkan Yardımcısı Hatice ÇOBAN, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar KAYA, EDP MYK üyesi Abdullah ÇİFTÇİ, ÖDP PM üyesi Memduh Mahmut UYAN, KESK Merkez ve bağlı sendika yöneticileri, DİSK’e bağlı sendika yöneticileri, TTB Merkez ve Ankara Tabip Odası yöneticileri, TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda yöneticileri, ÇHD, Muhalif Parti ve örgüt temsilcileri, Muhalif Dergi Temsilcilikleri ve demokratik kitle örgütleri katıldılar.



Kitlesel basın açıklaması sonrasında TÜRK – İŞ önünden geçenler yoğun güvenlik önlemleriyle karşılaştı. Çevik kuvvetin TÜRK – İŞ koruması akşama kadar sürdü.