12 Haziran 2014 Perşembe

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ne anlama geliyor?


Kısa adı IŞİD, Irak Şam İslam Devleti…

El Kaideci bir örgüt.

Dikkatli okuyucular bilecektir. Bunlar Şii kasabalarına araçlarıyla dalıp sokakta gezenlere ateş edip öldüren, kafa kesen, bu iğrençliklerini de pornografik bir edayla kaydedip propaganda malzemesi olarak kullanan sapık bir güruh.

Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren onlarca İslamcı grup arasından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), uyguladığı gaddarca yöntemlerle sıyrılıyor. Örgüt, hem Irak hem de Suriye'de faaliyet gösteriyor.

Suriye’de Halep ve çevresi, Irak’ta Felluce ve Ramadi’de etkililer. Irak, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin hedeflenen Irak Şam İslam Devleti'nin içinde bulunuyor.

Suriye'de hâlihazırda yaklaşık 100 bin Sünni, aşırı İslamcı olduğu sanılıyor. Bunların 200 farklı gruba bölündüğü tahmin ediliyor. Tüm bu gruplar Beşar Esad rejimine karşı savaşmakla birlikte her grup bunun yerine gelecek İslamî devletten başka bir şey anlıyor. Nusra Cephesi 15 bin savaşçısıyla bu grupların en büyüğü. IŞİD'in ise 7 bin civarında milisi olduğu sanılıyor. Ancak IŞİD'in acımasız yöntemleri aradaki farkı kapatmaya yetiyor. Grup hakkında sürekli olarak sivilleri ve rakip grupların üyelerini kaçırma, işkence etme ve öldürme suçlamaları yöneltiliyor.

IŞİD, Suriye değil Irak'tan yönetiliyor. Irak ve Suriye arasında sorunsuz geçiş yapabiliyor.

Türkiye’deki yandaş bazı gazeteciler IŞİD’i İran’a mal etseler de, Iraklılara göre Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, IŞİD'e destek veriyor.

Çünkü bu adı geçen ülkeler Esad'a destek veren ve Tahran'ın dostu Maliki'den hiç hoşlanmıyor.


MUSUL’U ELE GEÇİRMEK NE DEMEK?



Irak'ta Musul kentinin dün gece itibarıyle, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)militanlarının kontrolüne geçti.

Iraklı emniyet güçlerinden alınan bilgiye göre, terör örgütü IŞİD militanları, daha önce bazı noktalarında kontrolü ele geçirdikleri Musul'da sabahın erken saatlerinde de güneydeki polis merkezi ve askeri operasyonlar binasına girdi.

Güvenlik güçlerinin çekilmek zorunda kaldığı kentte, IŞİD mensuplarının kontrolü tamamen ele geçirdiği öne sürüldü.

Irak'ta ordu birlikleriyle çatışan terör örgütü IŞİD militanları, Musul havaalanı, valilik ve polis müdürlüğü binasının da aralarında bulunduğu pek çok bölgede hakimiyeti ele geçirdi.

Militanların Musul'daki hapishanede bulunan yüzlerce tutukluyu da serbest bıraktığı bildirildi. AP haber ajansı salınanı tutuklu sayını 1400 olarak verdi. IŞİD ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, üç farklı hapishaneden toplam 3000 mahkumun çıkarıldığını duyurdu.

Bu gelişmenin ardından, kentte yaşayanlar araçlarla Musul’u terk etmeye başladı.

IŞİD militanlarının 28 de Türk tır şoförünü rehin aldığı bildirildi.

Kuzey Irak’taki Rudaw TV, binlerce Musullu’nun buldukları araçlara yanlarına alabildikleri eşyaları alarak yollara düştüğünü, Duhok kentinde büyük yoğunluk olduğunu bildirdi. Ayrıca Erbil’e gden karayolunda da araç konvoyları oluştu. Röportaj yapılan Musullular, canlarını zor kurtardıklarını anlatırken, çatışmaların yoğun olarak devam ettiğini ifade etti.

Çatışmalarda ölen ve yaralananların sayısı ile iligili çelişkili bilgiler gelirken, Mesut Barzani’ye bağlı peşmergelerin kent çevresinde önlem aldığı bildiriliyor.

Peşmerge güçlerinin Erbil-Musul sınırına hareket ettiği açıklandı.

Irak Parlamento Başkanı (Sünni) Usame el Nuceyfi: "Musul, büyük bir terör saldırısıyla karşı karşıyadır" diyerek hem ABD, hem de Barzani güçlerinden yardım istedi.

Nuceyfi, direnişle karşılaşmayan IŞİD’in komşu Selahattin vilayetine ilerlediğini de belirtti.

Doğru dürüst bir ordusu olmayan Irak’ın yaşadığı trajediye bakın.

Ailesinden Asil el Nuceyfi’nin Muisul Valisi olan Parlamento Başkanı Nuceyfi, Irak ordusu denen birimlerin silahlarını ve zırhlı araçlarını bırakarak kenti terk ettiğini söyledi.

Başbakan Nuri el Maliki, olağanüstü hal ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Irak seçimleri sonrası bir türlü hükümeti kuramayan Maliki, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'ne çağrıda bulunarak, "terörle mücadele"de ülkesine destek olmalarını istedi.

Maliki’nin ayrıca ordudan ümidini kesip El Anbar vilayetindeki aşiretlere silah dağıtılması talimatını verdiği de belirtiliyor.

Irak’ın ikinci büyük şehri olan Musul, Kerkük ile beraber Irak’ın en kritik petrol üretim merkezlerinden. Ağırlıklı olarak Sünni olmasına rağmen, 2003 sonrası kente çok sayıda Kuzey Irak Kürtleri yerleşti.

Kerkük ve Musul tarihi olarak Türk toprakları, Iraklı Türkmenlerin ata vatanları. Ancak 2003 sonrası burada Türk ya da Türkmen varlığı pek kalmadı.

Mesut Barzani, Kerkük ve Musul’a gözünü dikti ama son dönemde Amerika ve İsrail’den beklediği desteği alamıyor.

Musul sadece Sünni Irak’ın kalbi değil, tarihsel bir mücadelenin de merkezi.

Ve şu anda El Kaideciler ile Kürtler çatışıyor.

Sünni halk da IŞİD’den haz etmiyor.

Ama çatışmanın tarafları bunları çok fazlasıyla aşıyor.

Suriye’deki gibi bir Proxy (vekalet) savaşından söz edebiliriz.

İran destekli Irak yönetiminin Musul’u IŞİD’e bırakacağını hiç sanmıyoruz.


TÜRKİYE IŞİD’İ TERÖR LİSTESİNE ALMADI



Türkiye ise olaylara çok uzaktan bakıyor.

Ya da dolaylı takılıyor. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Musul'da IŞİD tarafından ele geçirilen termik santral ve buradaki Türk tır şoförlerinin durumuna ilişkin,"Arkadaşlar sağlıklı bilgileri aldıktan sonra değerlendirmesini yapacağız" dedi.

IŞİD’in hedefinde Şiiler kadar Kürtler de var.

Türkiye ise Suriye’deki El Nusra’yı terörist örgüt listesine aldı ama IŞİD’i almadı.

Bu da bölgede Türkiye’nin tercihinin IŞİD olduğu yönünde yorumlara yol açıyor.

 

Taktik çalışması yapan IŞİD militanlarının duvarlara Türkçe yazılar yazdığı dikkati çekiyor. Suriyeli Kürtlere göre, YPG ile çatışan IŞİD miltanlarının çoğu Türk.

El Nusra ile çatışan IŞİD’in terör listesine alınmaması, bazı yandaş aklı evvel gazetecilerin yaptığı İran ve Esad bağlantısı saçmalığını doğrudan yalanlar nitelikte.

Hatta geçenlerde İstanbul’da polisin yanında PKK’lılara saldıran bir IŞİD militanı, Odatv’de de haber olmuştu.

Bu arada IŞİD sadece Irak değil Suriye’de de harekete geçti. 

Öte yandan PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrolündeki Suriye'nin Haseke kentine bağlı Rabi (Ya'rubiye) beldesinin, tamamen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kontrolüne geçtiği bildirildi.

Halep'in doğusunda yer alan Tel Şiar, Tel Batal ve Tel Ciycan gibi köylerde de IŞİD ile Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birlikler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

Görünen o ki, bölge her an daha da büyük çatışma ve hatta savaşlara gebe…


Hüseyin Vodinalı