23 Kasım 2010 Salı




24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ

Bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde eğitim ve öğretimin çok önemli bir yeri vardır. Uygarlığı yakalamış toplumların yapısını incelediğimizde, öncelikle eğitimi ön plana aldıklarını görürüz.

Atatürk, cumhuriyeti kurduktan sonra ilk iş olarak eğitim öğretimi ele almıştır. 1928 yılında Arap harfleri kaldırılıp yerine bugün kullanmakta olduğumuz Türk harfleri kabul edilmiştir. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok yurttaşın okur - yazar olmasını sağlamak amacıyla yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Okuma - yazmayı yaygınlaştırmak için okul çağı dışındaki yurttaşlara okuma - yazma öğreten okullar açılmıştır. Bunlara Millet Mektepleri adı verilmiştir.

Atatürk, Ulus Okulları dediğimiz Millet Mektepleri’nde yazı tahtasının başına geçerek dersler vermiştir. Bakanlar kurulu 11.11.1928 günü yaptığı toplantıda Ata’ya Ulus Okullar Başöğretmenliği sanını vermiştir. 24 Kasım Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.

Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü 1981 yılında, 24 Kasım’ın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kabul ve ilan edilmiştir.

Atatürk “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözü ile aydınlanmanın ve uygarlaşmanın savaşçıları olarak öğretmenleri göstermiştir. Yurdumuzun her köşesine dağılan öğretmenlerimiz bu günü her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Eğitim öğretime önem vermeyen ülkelerin, çağdaşlaşma yolunda ilerlemeleri mümkün değildir. Öğretmenine gereken önemi vermeyen ülkeler çağın gerisinde kalmaya mahkûm olurlar. Bu yüzden eğitim öğretimin en önemli unsuru öğretmenlerimizle kenetlenerek çocuklarımızın iyi yetişmesi için çalışmalıyız.

Biz de bu vesileyle tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlar, sevgi ve saygılarımızı sunarız.

-alıntı-