2 Temmuz 2016 Cumartesi

''ANA''--''SENİ HALK ADINA ÖLÜME MAHKUM EDİYORUM''--''KIZIL KAYALAR''








.....Gelin beraberce Maksim Gorki'nin ''ANA'' sını anımsayalım.

.........ANA temasıyla ANA......


.....Üç kişilik bir aile...anne,baba ve oğul..anne iyi kalpli,fedakar..baba ve oğul ise alkolik ve anneye eziyet eden tipler....bir süre sonra baba hastalanıp ölüyor..ama bu defa da oğul Pavel içip içip,ana Pelage'ye hakaretler ediyor.


.....Sonra birden oğul Pavel değişmeye başlıyor...anasına iyi davranıyor,kibarlaşıyor...anne şaşkın,hem seviniyor hemde ürküyor...


Soruyor oğluna bir gün,neden değiştiğini?


.....Pavel annesine yasak kitaplar okuduğunu,bütün hakların bu kitaplarda savunulduğunu söyler...ve annesine ''ana düşün bir kere; kırk yaşındasın ama bir gün bile insanca yaşadın mı?'' der.


.....Evde yasak kitaplar giderek çoğalır,ana Pelage de giderek daha çok korkar...Pavel bir gün annesine,şehirden arkadaşlarının geleceğini ve evde toplantı yapacaklarını söyler...ve arkadaşlar gelir....Pelage çocuklardaki samimiyeti görünce,onlardan korkmaması gerektiğini düşünür.Toplantılar sıklaşır..Pavel ve arkadaşları bir fabrikada işçidir...mücadele için fabrikada bildiriler dağıtırlar..çarlık düzeninin polisleri Pavel'in evine baskınlar düzenlemeye başlar..birinde de Pavel'i tutuklarlar.


.....Pavel hapse girince bildirileri kimin dağıtacağı sorunu ortaya çıkar..ana bu görevi üstlenir,fabrikaya işçi olarak girer...ve bildirileri dağıtır...ana mücadeleye başlamıştır,üzerine düşenleri de iyi bir şekilde yerine getirir.


.....Bu arada yaklaşan 1 Mayıs vardır..öncesinde Pavel serbest bırakılır..1 mayıs a öncülük edecektir..devrim marşları söylenmeye başlar,Pavel kitlenin en önündedir.


.....Ana hem gurur duymakta hemde oğlu için korkmaktadır..miting alanını polis basar..halk kaçar..Pavel yine tutuklanır..mücadele böylece kesintiye uğrar.


.....Şimdi bu eserden çıkarılacak üç temel nokta vardır.


......1.cisi Pavel'le ilgilidir..ilk zamanlar eve sürekli içkili gelip annesine hakaretlar yağdıran Pavel,sosyalist kültürle tanıştıktan sonra annesine ve çevresine karşı olumlu anlamda değişir..bu da sosyalist kültürde ahlak ilkelerinin ne kadar ön planda olduğunu gösterir.Kapitalizm de ise durum bunun tamamen karşıtıdır.


.......2.si oğlunu ilk zamanlar korkarak mücadeleden çekmek isteyen ana,zamanla kendisini mücadelenin içinde bulur..çünkü oda gençlerin halk için mücadele ettiklerini,doğru yolda olduklarını..o nedenle de omuz vermesi gerektiğini anlar.


.......3.sü ise 1905 hareketinde işçiler arasında yeterli örgütlenme yoktur...bu yüzden 1 mayıs başarısız geçmiştir..örgütlenmenin önemini ortaya çıkarmıştır yani.



.......Maksim Gorki'nin ''ANA'' sı emekçilere mücadele rehberi olmuştur..aynı zamanda da sosyalist kültürü insanlara çok çarpıcı bir şekilde yansıtmıştır.


......Halktan yana safını belirleyenlerin..bence mutlaka okuması gereken eserlerden biridir.





..............Döğüşenler de var bu havalarda
..............El,ayak buz kesmiş,yürek cehennem
.......Ümit,öfkeli ve mahzun
.......Ümit,sapına kadar namuslu
..............Dağlara çekilmiş
..............Kar altındadır.


AHMED ARİF